Handige tips

Toenemende aantallen slakken in de tuin – hoe pak je dit aan?

15views

De laatste tijd duiken ze overal op: slakken. De belangrijkste reden voor de opmars van de slak is de constante luchtvochtigheid.

Ecoloog Rick Middelbos ziet het ook. “Het is een natte lente geweest, zonder vorst. Perfect voor slakken.
“Er gebeurt sowieso veel in mei. Maar het is een uitzonderlijk goed jaar voor slakken,” zegt Middelbos. In de schooltuin van het Parsivale College kun je goed zien wat de dieren met de moestuin doen, namelijk zo ongeveer alles opeten. “Het grootste deel van de oogst is nog in de kas gezaaid omdat de slakken veel buiten hebben opgegeten.”
Zelfs tomaten zijn populair dit jaar.
Er staan echter ook planten buiten, want Middelbos heeft een beetje geëxperimenteerd, vertelt hij. De dag ervoor plantte hij zwarte bessen, aalbessen en aardbeien en jonge tomatenplantjes. “Ik wilde kijken wat ik kon eten. Normaal gesproken eten tomaten niet veel, maar dit jaar waren de slakken er gek op. De stengel van de plant werd helemaal doormidden gegeten,” ziet Middelbos.
Courgettes, pompoen, knoflook, ze eten alles. “Voor een moestuinier is het oorlog. Ik moet eerlijk zeggen dat ik uit frustratie ook een aantal slakken heb gedood.”
“Er zijn hier twee soorten slakken: de rode straatslak, een glibberige en walgelijke slak; de rode met al die ribbels. En je hebt shagreenslakken, die hebben een huis,” zegt Middelbos.
Koffie, havermout of schrikdraad
De hamvraag is: wat kunnen we doen tegen agressief binnendringende slakken?

Er worden verschillende methoden gebruikt: planten besproeien met knoflook, koperdraad of zelfs elektrische afrastering en flessen rond de planten. Het uitzetten van de natuurlijke vijand van de slakken, nematoden, wordt ook als optie genoemd.
De ouderwetse manier van slakken verzamelen en loslaten is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar lijkt onwaarschijnlijk. Over bier gesproken: een bak bier in de tuin zetten is ook een populaire, maar niet erg diervriendelijke manier om het leven van een slak te ruïneren. Slakken kruipen erin en verdrinken.

  • Ten eerste kun je speciaal lokaas of vallen voor slakken gebruiken. Dergelijke middelen zullen helpen om hun populatie in de tuin te verminderen.
  • Ten tweede is het nuttig om de grond in de tuin te draineren, want slakken houden van vochtige plekken.
  • Het is ook een goed idee om de bedden regelmatig te wieden en verstopte bladeren en afval, waar slakken zich kunnen verstoppen, te verwijderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat chemische middelen alleen als laatste redmiddel mogen worden gebruikt, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en nuttige insecten.