Dieet

Train je met make-up? Denk er nog maar eens over na!

8views

 

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Tijdschrift voor Cosmetische Dermatologie onthult de effecten van make-up of foundation tijdens aerobe training op de huid en haar poriën. Foundation is een vloeibare of poeder make-up die wordt aangebracht op het gezicht en in de hals om een egale kleur op de huid te creëren, oneffenheden te bedekken en soms de natuurlijke huidskleur te veranderen.

Aan het onderzoek deden 43 gezonde studenten mee (20 mannen en 23 vrouwen) die 20 minuten op een loopband renden. De basiscrème werd aangebracht op de deelnemers op de helft van het gezicht op twee verschillende plekken (voorhoofd en bovenwang). De andere helft van het gezicht bleef blank zonder make-up.

Huidvocht door zweet nam toe na het sporten in zowel de zones zonder make-up als de zones met make-up. Er was echter een grotere toename in vocht in de make-up zones. Dit kan komen doordat de make-up voorkomt dat vocht uit de huid verdampt. De huidelasticiteit nam toe na het sporten, maar in grotere mate in de make-up zones dan in de make-upvrije zones.

De poriëngrootte nam toe in de make-upvrije huid na het sporten, maar niet significant in de make-uphuid. Dit kan erop wijzen dat make-up de poriën kan blokkeren. De mate van vettigheid nam toe in de make-upvrije zones en nam af in de make-upzones, wat suggereert dat het misschien moeilijk is om het juiste oliepeil in de huid te handhaven als je make-up draagt.

De bevindingen suggereren dat het gebruik van een basiscrème tijdens aerobic sporten de vettigheid van de huid kan verminderen, waardoor droogheid ontstaat. Bovendien kan make-up de poriën verstoppen en de talgproductie verhogen. Daarom wordt het gebruik van make-up misschien niet aanbevolen voor mensen met een droge huid op basis van de resultaten van het huidige onderzoek. Dit onderzoek biedt belangrijke inzichten voor het publiek en moedigt hen aan om na te denken over de mogelijke gevolgen van het dragen van make-up tijdens het sporten.