Dieet

Waar is kaas goed voor?

11views

Kaas maken wordt al duizenden jaren beoefend door verschillende etnische groepen over de hele wereld, en er zijn veel diersoorten gebruikt voor de melk, waaronder kamelen, bizons, geiten en yaks.

Tegenwoordig blijft de populariteit van kaas groeien, ondanks de daling in de consumptie van vloeibare melk, en in 2012 werd geschat dat elke persoon gemiddeld 15 kg per jaar eet.

Het is waar dat niet alle soorten kaas hetzelfde zijn wat betreft hun voedingswaarden en gezondheidseffecten. Zwitserse kaas, feta, gedeeltelijk magere mozzarella, Parmezaanse kaas en kwark zijn bijvoorbeeld kazen die een goede aanvulling kunnen zijn op een boodschappenlijstje. Ze zijn rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen en kunnen verschillende gezondheidsproblemen helpen voorkomen als ze met mate worden gegeten.(1)(2)

Onze ouders vertelden ons vroeger dat we melk moesten drinken omdat het calcium en vitamine D helpen onze botten gezond te worden. Het is waar dat onze botmassa zich blijft ontwikkelen als we kinderen en jongvolwassenen zijn, maar als we ongeveer 30 jaar oud zijn, begint het dunner te worden. Dit is belangrijk om te weten, want de grotere botdichtheid die we in deze periode hebben, helpt ons om een beter beeld te krijgen van de gevolgen van botveroudering.

Helaas kunnen we, als we niet genoeg calcium binnenkrijgen, op latere leeftijd osteoporose ontwikkelen. Dit is een ernstige ziekte waarbij botten broos en poreus worden.

Osteoporose treft veel mensen, vooral vrouwen, en kan leiden tot ernstige fracturen zoals die van de pols, heup en wervels. Het is belangrijk om ons lichaam evenwichtig te voeden om te voorkomen dat osteoporose zich ontwikkelt. We moeten ervoor zorgen dat we voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgen, die essentieel zijn voor gezonde botten. We kunnen dit bereiken door zuivelproducten in ons dieet op te nemen, zoals kaas, die rijk zijn aan deze voedingsstoffen.(3)(4)

Een onderzoek door tandheelkundige professionals toonde aan dat kaasconsumptie de pH-waarde in de mond kan verhogen, waardoor tanden worden beschermd tegen erosie en tandbederf. Dit komt door een verhoogde speekselproductie en de waarschijnlijkheid dat bepaalde bestanddelen van kaas de tanden kunnen beschermen tegen zuren. Kaas kan dus een positief effect hebben op de gezondheid van het gebit. (5)

Kaas bevat vet, eiwitten en verschillende vitaminen en mineralen die het een geweldige keuze maken om op een gezonde manier aan te komen. Voorzichtigheid is echter geboden met de hoeveelheid, want het is een energierijk voedingsmiddel en kan leiden tot ongewenste resultaten zoals obesitas. Je kunt de kaasconsumptie in evenwicht brengen met voedingsmiddelen met een lagere energiedichtheid, zoals fruit en groenten.(6)(7)

Referenties

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.