Handige tips

Waarom de wasmachine schimmel heeft: 4 fouten die 90% van de huisvrouwen maakt

5views

Als je hebt gemerkt dat je wasgoed vochtig ruikt na het wassen en ook onder de vieze grijze vlekken zit van onbekende oorsprong, dan kun je er zeker van zijn dat er schimmel in je machine is gaan zitten.

Laten we eens uitzoeken waarom schimmelkolonies de binnenkant van apparaten hebben overgenomen.

Fijne of snelle stand

Als je constant items wast in de delicate of snelle stand, zal het water slechts opwarmen tot 30-40 graden, wat niet altijd genoeg is om bacteriën en schimmelsporen te doden. Hierdoor kunnen micro-organismen zich aan de binnenkant van de trommel en de deur van de wasmachine nestelen.

Wasverzachter

Elke keer dat je conditioner of glansspoelmiddel gebruikt, draag je mogelijk bij aan een slijmerige ophoping op de plastic, metalen en rubberen oppervlakken van je wasmachine. Deze aanslag spoelt niet helemaal weg en wordt een ideale voedingsbodem voor schimmel.

Nat wasgoed

Laat wasgoed niet lang in de wastrommel liggen nadat het wassen klaar is. Vochtigheid, kou en gebrek aan frisse lucht creëren ideale omstandigheden voor schimmel om te groeien. Kleding moet uit de trommel worden gehaald zodra de was klaar is of op zijn minst na 2-3 uur. Indien mogelijk kan het wasgoed worden overgebracht naar een wasbak.

Gesloten deur

Sluit de deur van de wasmachine niet als er nog water in de trommel zit. Dit kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid, die in combinatie met koude temperaturen snelle schimmelgroei bevordert. Het is beter om de deur op een kier te laten staan totdat de machine helemaal droog is.

Eerder schreven we over hoe je de glans terugbrengt in glaswerk.