Recepten

Waarom heet Club Sandwich Club Sandwich? Recept voor zeker succes

9views

Wie kan een clubsandwich weerstaan? En waarom is het zo lekker? Laten we beginnen bij de basis, namelijk de naam. Waarom heet een clubsandwich een clubsandwich? En waarom is het idee van “laagjes” zo populair dat ze de naam van NASA hebben gestolen voor marketingtactieken?

De naam komt volgens wikipedia van de eerste plaatsen waar het werd gemaakt en geserveerd, en dat waren enkele clubs van rijke mannen, in de Verenigde Staten aan het eind van de 19e eeuw. De eerste bekende verwijzing naar een sandwich in een mannenclub staat in een artikel in The Evening World van 18 november 1889. Het citaat luidt: ‘…Heb je de United Club sandwich nog niet geprobeerd? Twee sneetjes geroosterd Graham-brood, met een laagje kalkoen of kip en ham ertussen. Warm geserveerd.”

Op 26 december van dat jaar verscheen er in The Sun een artikel over een kerstevenement dat door verschillende clubs werd bijgewoond, en het buffet bestond onder andere uit de eerder genoemde broodjes van United Club. De eerste “clubsandwiches” bevatten geen mayonaise en groenten, en ham werd vervangen door bacon, en weken daarom af van het tot op heden veelgebruikte recept, dat bestaat uit geroosterd brood, gekookte plakjes kip of kalkoen, bacon, tomaat, sla en mayonaise. Het wordt meestal geserveerd in twee of vier even grote driehoekige stukken, waarbij de lagen ingrediënten bij elkaar worden gehouden met een tandenstoker.

Het moderne recept met de toevoeging van mayonaise en groenten verscheen volgens één verslag voor het eerst in 1894 in de Saratoga Club, een gokclub in de staat New York. Volgens een ander verslag, dat verscheen in het boek Salads, Sandwiches and Chafing Dish Recipes uit 1916, werd de clubsandwich voor het eerst gemaakt door een rijke man – een lid van een besloten club – die, in een poging om een snelle maaltijd te maken, verschillende ingrediënten die hij in zijn keuken vond combineerde om de beroemde sandwich te maken. Volgens de auteur was zijn creatie zo lekker dat hij het recept verspreidde onder andere leden van de club, waardoor het zich geleidelijk zelfs buiten de club verspreidde.

Een voorgesteld recept met de titel “club sandwich” werd ook gepubliceerd in het maandblad Good Housekeeping van augustus 1897, met een laagje kip, ham en sla gedoopt in een saus, waarvan de samenstelling niet wordt genoemd in het uittreksel. De eerste gedetailleerde beschrijving van de bekende samenstelling is te vinden in 1903, toen het Everyday Cookbook in de VS werd gepubliceerd door Good Housekeeping.

Dat is alles voor het verhaal, maar om ter zake te komen, laten we eens kijken hoe we thuis een heerlijke clubsandwich kunnen maken. Het recept hieronder komt uit het beroemdste Italiaanse online kooktijdschrift Giallo Zafferano.

  • Wit brood in 6 sneetjes
  • Spek (60 g totaal) 4 plakjes
  • 300 g gesneden kalkoen (je kunt de kalkoen vervangen door gesneden kipfilet)
  • Tomaten 200 g
  • 4 blaadjes sla
  • Mayonaise 50 g
  • Boter 15 g

Om de Club Sandwich te bereiden, begin je met het beboteren van de 6 sneetjes brood met verzachte boter (nog beter als ze gesmolten zijn), waarbij je een kwastje gebruikt om het gelijkmatig te verdelen. Rooster ze vervolgens kort in een koekenpan (een paar minuten aan elke kant) en leg ze apart. Leg de plakjes bacon in dezelfde pan en rooster ze ongeveer 3 minuten aan elke kant. Zodra ze gaar en bruin zijn, laat je ze afkoelen en uitlekken op keukenpapier. In dezelfde pan kun je de plakjes kalkoen in totaal 2-3 minuten aan beide kanten roosteren. Als ze gaar zijn, laat je ze afkoelen. Was en snijd vervolgens de tomaten in dunne plakjes en was en droog de slabladeren.

Nu heb je alle ingrediënten klaar om de clubsandwich te maken: leg de 6 sneetjes brood op de snijplank en bestrijk één kant met mayonaise. Het grote smaakgeheim is om de sla aan elke kant van het broodje te leggen in contact te brengen met de mayonaise. op een sneetje brood. Voeg een paar plakjes kalkoen toe, een paar plakjes tomaat en een plakje bacon doormidden. Eindig met een sneetje brood (het mayonaise gedeelte moet in contact zijn met de plakjes baconBestrijk de bovenkant van het brood met meer mayo. Herhaal dit door het slablad, de plakjes vlees en de tomaten en bacon toe te voegen. Leg het laatste sneetje brood steeds met de mayonaise in contact met de ingrediënten. Ga op dezelfde manier te werk om de tweede Club Sandwich te bereiden. Snijd diagonaal door om twee helften van de Club Sandwich te krijgen Prik de doorgesneden sandwichstukken vast met twee tandenstokers en serveer met frietjes of patat. Bewaar de Club Sandwich in de koelkast, afgedekt met plasticfolie, gedurende één dag. Invriezen wordt niet aanbevolen.

Opmerking: Club Sandwiches zijn vrij populair; dit betekent niet dat ze onschuldig zijn. Zelfs met magere kalkoen of kip hebben ze meer dan 1000 calorieën per stuk. Zelfs als je zelfs maar een paar kip tenders hebt met zelfs maar een paar gegrilde kip, zelfs als ze meer zijn dan kippendijen, zitten ze nog steeds iets boven de 1000 calorieën. In de bacon, brood en mayonaise. Als alternatief kun je kiezen voor mosterd- of yoghurtsaus in plaats van mayonaise. Vermijd bij voorkeur spek en kies voor light kaas en volkorenbrood.