Gezondheid

Waarom maakt spinazie mijn tanden ruw? En kan het vermeden worden?

9views

Waarom laat spinazie ruwe tanden achter? En hoe kan deze vervelende bijwerking worden voorkomen? Een expert legt uit

Ik ben dol op spinazie. Deze groente is het hoofdingrediënt in veel van mijn favoriete gerechten, maar ook de smoothies die ik drink als ontbijt. Het is niet alleen een kwestie van smaak. Voor degenen die het niet weten, we hebben het over een superfood dat een van de beste bronnen van magnesium is, een mineraal waaraan we van nature een tekort hebben en dat een cruciale rol speelt bij de energieproductie, bij het gezond houden van spieren en het immuunsysteem en bij het verminderen van vermoeidheid. Spinazie is rijk aan calcium, kalium, ijzer, fosfor en B-vitamines. een gezonde huid, gezond haar, gezonde botten en een gezond zenuwstelsel.en dragen ook bij aan een goede spijsvertering en ontgifting van het lichaam. Bovendien zijn ze een uitstekende bron van antioxidanten, die de lever, dikke darm en ogen beschermen. Dit alles met een laag caloriegehalte: 25 calorieën per 100 gram.

Spinazie tanden effect

Maar ondanks deze indrukwekkende reeks gezondheidsvoordelen is er één bijwerking van spinazie die ik helemaal niet waardeer: ik heb het over de zogenaamde ‘spinazietanden’. Ik heb het niet over het lastige stukje blad dat verraderlijk klem komt te zitten tussen de snijtanden, maar over de onaangename sensatie die spinazie in de mond achterlaat, vooral op het oppervlak van de tanden, die er ruw uitzien bij contact met de tong. Ik moet bekennen dat ik lange tijd de aanname had dat ik de enige persoon was die dit vreemde gevoel van ongemak voelde, totdat een snelle zoektocht op internet me liet zien dat dit helemaal niet het geval was.

Maar waar gaat dit precies over? En is er een manier om ‘spinazietanden’ te voorkomen? Om daar achter te komen, wendde ik me tot de voedselchemie-expert Harold McGeeauteur van Eten en koken (2004, in Italië uitgegeven door Ricca Editore).

Waarom laat spinazie ruwe tanden achter?

Spinazie is rijk aan oxaalzuur, een verbinding die ook voorkomt in andere bladgroenten zoals snijbiet, amarant en zuring, en die, zoals de moleculair bioloog opmerkt Nik Sharma in zijn boek De vergelijking van smaak (2020, in Italië uitgegeven door Biblioteca Culinaria), is verantwoordelijk voor het feit dat deze groenten rauw zuurder zijn. Tijdens het koken breken de celwanden van spinazie af, waarbij oxaalzuur vrijkomt dat in de mondholte lekt wanneer we deze groente eten. Het is het eerder genoemde zuur dat ervoor zorgt dat het lijkt alsof de tanden licht gekrast zijneen onaangename sensatie die een uur of twee na het eten van de spinazie aanhoudt. McGee wijst erop dat de sensaties die worden veroorzaakt door oxalaten in spinazie nog niet diepgaand zijn bestudeerd: “We hebben het over zowel opgeloste oxalaten als calciumoxalaatkristallen, die hard en scherp zijn,” zegt de expert. “Hoewel het niet bewezen is, zijn het de laatste die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de subtiele korreligheid die we voelen op het oppervlak van onze tanden”.

Is er een manier om ‘spinazietanden’ te voorkomen?

In zijn boek Tender: Een kok en zijn moestuin (2011), Britse gastronomiedeskundige Nigel Slater raadt aan om “vers gekookte spinazieblaadjes in gesmolten boter of room te sauteren” om het gevoel van ruwheid in de mond te verminderen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Cook’s Illustratedechter, het eten en koken van spinazie met zuivelproducten, die rijk zijn aan calcium, verergert het ‘spinazietanden’ effect.

Toen ik McGee’s mening hierover vroeg, was zijn antwoord: “Opgeloste oxalaten reageren met calciumrijk voedsel, zoals melk, om calciumoxalaten te vormen, en dit kan het gevoel van ruwheid alleen maar vergroten.