Handige tips

Wanneer en hoe snoei je lavendel om hem steeds opnieuw te laten bloeien?

3views

  • Het is niet alleen belangrijk hoe je lavendel snoeit, maar ook wanneer!
  • Goed snoeien is ook belangrijk voor lavendel om schimmelziekten te voorkomen.
  • Met regelmatig snoeien zal lavendel vele malen meer bloemen produceren!

Er is een reden waarom lavendel een van onze favoriete planten is. Je kunt lavendel zowel in de tuin als op het balkon kweken en de geur is niet alleen heerlijk, maar houdt ook insecten en muggen op afstand. Maar om mooie bloemen te produceren en te voorkomen dat onze lavendel ziek wordt, is het belangrijk om op de juiste manier te snoeien. Maar wanneer en hoe moet je lavendel snoeien?

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Je moet lavendel elk jaar snoeien als je wilt dat het uitgroeit tot mooie ronde struiken. Begin met snoeien als je merkt dat de bloemen vervagen. Dit is meestal tegen het einde van de zomer. Oogst de bloemen op dit moment en eenmaal gedroogd zullen ze de hele winter ruiken en zelfs motten weghouden van je kleding. Als je lavendel wilt drogen, snoei dan bij droog weer.

Veel mensen snoeien hun lavendel zelfs aan het einde van de zomer niet, omdat ze graag willen dat het de tuin in de winter blijft versieren. Maar zelfs dan moet je de plant uiterlijk aan het begin van de volgende lente snoeien als je wilt dat hij weer bloeit.

Jonge lavendel moet je ook snoeien na de eerste bloei. Op dat moment kun je de plant rechtop zetten tot een ronde vorm.

Hoe snoei je lavendel?

Je hebt een scherpe en ontsmette snoeischaar nodig om lavendel te snoeien. Voor kleinere planten kies je scharen en messen van een geschikt formaat.

  1. Knip de lavendelstelen net onder de bloemen terug. Als je lager knipt, loop je het risico dat je in de oude stengels knipt.
  2. Lavendel kan niet goed tegen zware snoei. Snoei altijd alleen de scheuten van het huidige jaar terug. Als je meer snoeit, loop je het risico dat je lavendel niet meer aangroeit.

Af en toe moet je lavendel snoeien voor verjonging, vooral als het een oude plant is. Dit kun je zien als de scheuten beginnen uit te dunnen. In zulke gevallen moeten de oudste en zwakste lavendeltakken worden verwijderd. Deze worden direct bij de basis afgesneden, dicht bij de grond.

Het is de moeite waard om in deze tijd van het jaar speciale producten te gebruiken om de plant te helpen genezen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat zelfs oude lavendel niet sterk hoeft te worden teruggesnoeid. Wees voorzichtig met je lavendel zodat hij veel bloemen produceert!

Bron: Marie Claire Frankrijk, Foto: Unsplash


Lees meer