Recepten

Wat is de gezondste specerij? Voedingsdeskundige: “Geen zout, suiker of vet toegevoegd”.

8views

Specerijen geven smaak en aroma aan eten, maar ze zijn niet allemaal gezond en matiging is belangrijk. De meeste bevatten calorieën, vet, zout en suiker. Volgens deskundigen behoren azijn, salsa en mosterd tot de gezondste specerijen.

Volgens g4food.co.uk verbeteren specerijen zoals mayonaise, ketchup of mosterd de smaak van broodjes, hamburgers en frietjes.
sandwiches, hamburgers en frietjes, maar ze moeten niet te
te veel worden gebruikt.

Populaire condimentkeuzes zijn mosterd, ketchup, mayonaise, barbecuesalsa, hete saus, sojasaus, azijn, wasabi of mierikswortel.

“Als je bijvoorbeeld
tofu lekker vindt met alleen sojasaus, voeg dan kruiden toe om je te verleiden om
meer van dit gezonde plantaardige eiwit te eten. Of als je
graag pittige bloemkool maakt met hete saus, gebruik die dan om meer te eten
van deze kruisbloemige groente te eten.”
zegt Natalie Rizzo, voedingsredacteur bij Today.

Kijk uit voor mayonaise! Het toevoegen van een paar eetlepels aan een maaltijd kan het aantal
calorieën en verzadigd vet verhogen. Sojasauzen en
salsa bevatten meer zout, terwijl mayonaise meer calorieën bevat.

Wat is de gezondste specerij?

Azijn is de eerste keuze van
beide voedingsdeskundigen. Over rundvlees, kip of groenten gieten kan de smaak
de smaak verbeteren zonder veel calorieën toe te voegen.

“Het heeft geen toegevoegd zout, suiker of vet en je hebt niet veel nodig
om een echt sterke smaak te krijgen.”
, zegt Rizzo.

Azijn is gefermenteerd, goed voor de darmen en voegt een smaak
scherpe smaak aan voedsel. Azijn gemaakt van wijn of appelcider is rijk aan
aan polyfenolen, heilzame stoffen die in planten voorkomen, en organische zuren, die een goede bron van antioxidanten kunnen zijn.
een goede bron van antioxidanten zijn.

Salsa kan ook een andere goede keuze zijn omdat het in grote
voornamelijk tomaten en plantaardige ingrediënten. Het bevat lycopeen, wat een krachtige antioxidant is.

Mosterd kan ook een gezonde keuze zijn, maar het kan zout zijn, dus
mensen met een hoge bloeddruk moeten oppassen met de hoeveelheid die ze innemen.

De minst gezonde specerij

Voedingsdeskundigen zeggen dat mayonaise het minst
gezond is omdat het veel verzadigd vet bevat.

“Als suiker een punt van zorg is, dan zijn ketchup en barbecuesaus
de slechtste specerijen.”
, zeggen voedingsdeskundigen.

“Het eerste ingrediënt in veel
BBQ-sauzen is suiker.”
Rizzo merkt op.