Recepten

Welk deel van het land eet het lekkerst. Een beroemde chef-kok legt uit waarom de Roemeense gastronomie in trek is

14views

Roemenen kunnen vaak bogen op een traditionele keuken, en authentieke gerechten worden ook gewaardeerd door degenen die ervoor kiezen om ons land te bezoeken. Veel mensen vragen zich dan ook af welke regio van het land de lekkerste gerechten heeft.

In een ranglijst die in juni 2022 werd uitgevoerd door de beroemde publicatie TasteAtlas, stond de Roemeense keuken op de vierde plaats, alleen overtroffen door Italië, Griekenland en Spanje.

In welk deel van het land eet jij het lekkerst?

Roemeense gerechten zijn ontzettend populair, maar ze verschillen ook per regio van het land. Chef Adrian Șipoteanu vertelde over de gebieden van het land waar ze het lekkerst eten en benadrukte Moldavië en de Donau Delta, die zeer beroemd is om zijn visgerechten.

,,De Roemeense keuken varieert van regio tot regio. In de regio Moldavië, ook al lijkt het subjectief omdat ik hier woon, kan ik zeggen dat we een van de interessantste keukens hebben. Het eten is smakelijk omdat we vaak tijm, knoflook, uien of andere aromatische kruiden gebruiken die smaak geven aan de gerechten. Tegelijkertijd vinden we in de Donaudelta spectaculaire en extreem smakelijke visgerechten, wat het een heel bijzondere plek maakt.“, aldus chef-kok Adrian Șipoteanu.

Waarom is de Roemeense keuken zo bijzonder?

Buitenlanders die Roemenië bezoeken zijn vaak onder de indruk van de traditionele gerechten.

Chef Adrian Șipoteanu legt uit waarom ze zo populair zijn bij mensen van over de hele wereld.

,,Ook al hebben we invloeden uit vele hoeken van de wereld, de traditionele Roemeense keuken is erg interessant. Allereerst hebben we het over het brede scala aan soepen, waarvan de smaak zelfs door buitenlanders zeer wordt gewaardeerd. Tegelijkertijd hebben we ook de traditionele, natuurlijk gerookte producten, waarvan buitenlanders onder de indruk zijn. Worstjes, stoofpotjes, mierikswortel met zure room, al deze producten zijn erg populair bij buitenlanders. Tegelijkertijd hebben we de beroemde kleintjes, die erg lekker zijn en erg in trek bij toeristen.“, zei de chef Adrian Șipoteanu.