Dieet

Welke neurologische problemen worden in verband gebracht met gluteninname?

10views

Gebleken is dat gluteninname mogelijk het zenuwstelsel aantasten. In gevallen van zowel coeliakie als glutengevoeligheid zonder coeliakie (coeliakie) zijn klachten gemeld die variëren van hoofdpijn en hersenmist tot perifere neuropathie (tintelingen in de ledematen).

Neurologische aandoeningen zoals epilepsie, depressie en angst komen ook vaak voor bij een reactie van het lichaam op gluten. Daarnaast kunnen ernstige auto-immuunziektegenaamd glutenataxie, is in enkele zeldzame gevallen ook waargenomen bij glutenconsumptie.

Er is beperkt bewijs dat psychische stoornissen zoals schizofrenie en bipolaire stoornis kunnen ook beïnvloed worden door gluteninname. Uit onderzoek is echter nog niet duidelijk welke risicogroepen kunnen worden beïnvloed, maar wel is gebleken dat een glutenvrij dieet in sommige gevallen van deze psychische stoornissen kan helpen.

Neurologische aandoeningen die worden beïnvloed door gluteninname, zijn onder andere:

Depressie en angst

Onderzoek heeft aangetoond dat veel depressiesymptomen voorkomen bij coeliakiegevallen hogere niveaus dan gemiddeld van depressie en angst. Zelfs gevallen die negatief testten op coeliakie maar de diagnose glutengevoeligheid kregen, rapporteerden ook hogere percentages depressie en angst, hoewel het verband tussen deze aandoeningen niet diepgaand is onderzocht.

Het is niet duidelijk waarom gluteninname leidt tot deze twee neurologische ziekten. Wetenschappers suggereren dat darmschadegeassocieerd met gluteninname kan leiden tot voedingstekorten die depressie en angst veroorzaken bij mensen met coeliakie (tekorten aan bepaalde B-vitamines kunnen sommige symptomen van de aandoening veroorzaken).

Dit verklaart echter niet waarom mensen met glutengevoeligheid zonder coeliakie (die geen darmschade hebben door gluten) ook last hebben van deze twee psychische stoornissen. Sommige deskundigen geloven dat gluten de hersenen rechtstreeks beïnvloedt en deze aandoeningen veroorzaakt, maar deze theorie is niet bewezen.

Hersenmist en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit

In veel gevallen van coeliakie en glutengevoeligheid ontstaat hersenmist – een soort van cognitieve stoornissengekenmerkt door een onvermogen om zich te concentreren, een slecht geheugen en verwarring.

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit is een ander veelvoorkomend probleem bij zowel volwassenen als kinderen. Kinderen die problemen hebben met gluteninname presteren veel beter op school wanneer hun dieet geen gluten.

Migraine

Migraine wordt vaak aangeduid als symptomen van coeliakie en symptomen van glutengevoeligheid. Door een derde van de mensen die aan deze aandoeningen lijden, geeft aan migrainehoofdpijn te hebben.

Epilepsie

Epilepsie treedt op wanneer neuronen in de hersenen niet goed functioneren, wat leidt tot toevallen en mogelijk zelfs tot bewusteloosheid. Coeliakie wordt ook in verband gebracht met het ontstaan van epilepsie.

Draaiduizeligheid

Vertigo (of duizelig en licht in het hoofd voelen) ontstaat door een storing in het evenwichtsorgaan, gelegen in het binnenoor. Er zijn twee onderzoeken die mogelijk een verband leggen tussen de ziekte van Meniere (een labyrintopathie die voornamelijk wordt veroorzaakt door vaatstoornissen in het binnenoor) en coeliakie, maar anekdotische klachten van duizeligheid komen veel voor bij mensen met coeliakie.

Perifere neuropathie

Bij coeliakie of glutengevoeligheid komt veel perifere neuropathie voor, wat het volgende veroorzaakt Gevoelloosheid of een tintelend gevoel in de voeten en tenen. Het gevoel komt voort uit zenuwbeschadiging in de ledematen en de aandoening kan verbeteren na het beperken van de gluteninname.

Schizofrenie en bipolaire stoornis

Er zijn veel aanwijzingen dat gluteninname geassocieerd kan worden met twee zeer ernstige psychische stoornissen – bipolaire stoornis en schizofrenie.

Er zijn verschillende onderzoeken naar bipolaire stoornis die aantonen dat gevallen van coeliakie of glutengevoeligheid mogelijk leiden tot ernstiger gevallen van de psychische stoornis. Een ander onderzoek, waarbij gekeken werd naar de bloedspiegels van antilichamen tegen gluten in de bloedbaan van patiënten met een bipolaire stoornis, toonde hoge resultaten in gevallen van manische episode van bipolaire stoornis.

Er wordt gespeculeerd dat het elimineren van broodinname (een belangrijke bron van gluten) uit het dieet van schizofrene patiënten kan helpen. Onderzoek suggereert dat een glutenvrij dieet voordelen heeft bij schizofrenie, maar er is meer onderzoek nodig.

Auto-immuun hersenletsel

Wanneer de consumptie van gluten ervoor zorgt dat het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt, dan is de door gluten veroorzaakte auto-immuunziektezoals – coeliakie (schade aan de dunne darm), dermatitis herpetiformis (schade aan de huid) en glutenataxie (schade aan de hersenen).

Bij glutenataxie is het immuunsysteem valt de kleine hersenen aan – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de coördinatie. In veel gevallen is de schade onomkeerbaar, hoewel een strikt glutenvrij dieet de progressie van de aandoening kan stoppen.

Het aantal mensen dat lijdt aan glutenataxie wordt zeer klein geacht. Veel meer patiënten met coeliakie of glutengevoeligheid hebben echter symptomen, vergelijkbaar op die gezien worden bij glutenataxie.

Referenties:

1. Coeliakiestichting, behandeling en follow-up, levenslange naleving van het glutenvrije dieet
2. Ford RP. Het glutensyndroom: een neurologische ziekte. Med Hypotheses
3. Yelland GW. Gluten-geïnduceerde cognitieve stoornissen (“brain fog”) bij coeliakie.
4. Niederhofer H. Associatie van aandachtstekort-/hyperactiviteitsstoornis en coeliakie: een beknopt verslag
5. National Headache Foundation: Hoofdpijn gaat vaak gepaard met coeliakie en andere spijsverteringsstoornissen.
6. Julian T, Hadjivassiliou M, Zis P. Glutengevoeligheid en epilepsie: een systematische review.