Recepten

Yoghurtsoep met gekruide lamsgehaktballetjes recept

15views

 

Dit is een beetje een hybride, geïnspireerd door Iran en Turkije. Het is een van mijn favoriete gerechten – elk onderdeel voegt smaak toe. Pas op dat je de soep niet kookt als je de yoghurt en het ei toevoegt, anders klutst hij door elkaar.

Timings

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 50 minuten

Voor

6

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 250 g lamsgehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijn geraspt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ¼ theelepel gemalen kaneel
  • 1½ el olijfolie, om te bakken

Voor de soep

  • 25 g boter
  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 g basmatirijst, gespoeld tot het water helder is en daarna uitgelekt
  • 500 ml lichte lams- of kippenbouillon
  • 1 x 400g blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • flinke handvol munt, peterselie, dille en koriander, fijngehakt (alleen de blaadjes)
  • 400 g natuurlijke yoghurt
  • 2 eidooiers

Voor de gekruide boter

  • 15 g boter
  • flinke snuf gedroogde cayenne

Methode

  1. Meng met je handen alle ingrediënten voor de gehaktballetjes (behalve de olie) door elkaar en kruid echt goed, zorg dat de kruiden en specerijen goed verdeeld zijn.
  2. Rol het mengsel met natte handen tot balletjes ongeveer zo groot als een vette kers. Leg ze op een bord of schaal terwijl je ze maakt. Dek af met huishoudfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
  3. Verhit de boter en olijfolie voor de soep in een grote pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 4 minuten zachtjes. Voeg een scheutje water toe, dek de pan af en zweet het mengsel tot het zacht is maar niet kleurt, ongeveer 12 minuten.
  4. Roer de rijst erdoor, voeg de bouillon toe en kook tot de rijst net gaar is, ongeveer 15 minuten. Voeg de kikkererwten toe en verwarm door, haal dan van het vuur en voeg de kruiden toe (bewaar wat om te serveren). Breng op smaak.
  5. Meng in een kom de yoghurt met de eidooiers.
  6. Je kunt de lamsgehaktballetjes in dit stadium gewoon in de soep pocheren, maar ik hou wel van een beetje kleur op ze, dus verhit de olie in een koekenpan en sauteer ze in porties. Bak ze ongeveer 3 minuten om overal een goede kleur te krijgen, draai dan het vuur laag en bak ze nog 4 minuten.
  7. Verwarm de soep opnieuw en voeg dan het yoghurt- en eidooiermengsel toe. Roer door elkaar en verwarm door, voeg de gehaktballetjes toe, maar laat niet koken.
  8. Verhit de boter in een kleine koekenpan tot het schuimt en voeg dan de cayenne toe. Laat een minuutje koken. Serveer de soep in kommen met meer kruiden en een drupje cayenneboter erop.